Inleiding

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze maatschappij, en dat geldt ook voor de manier waarop we onze schoenen produceren en onderhouden. Het herstellen van schoenen in plaats van het kopen van nieuwe, kan een significante bijdrage leveren aan de reductie van de CO2 uitstoot en het watergebruik in de schoenindustrie. In deze blog bespreken we hoe schoenherstel een duurzame keuze is en hoe het de impact op het milieu kan verminderen.

CO2 uitstoot

De productie van nieuwe schoenen is een energie-intensief proces dat leidt tot een aanzienlijke hoeveelheid CO2 uitstoot. Volgens een rapport van de Verenigde Naties is de productie van één paar schoenen verantwoordelijk voor ongeveer 30 kg CO2-uitstoot. Dit komt overeen met het rijden van een personenauto voor ongeveer 1000 km. Door het herstellen van schoenen in plaats van het kopen van nieuwe, kan de CO2-uitstoot aanzienlijk worden verminderd.

Watergebruik

De productie van nieuwe schoenen is ook een water-intensief proces. Volgens een studie van de Universiteit van Sidney, is het gemiddelde watergebruik voor de productie van één paar schoenen ongeveer 3.500 liter. Dit is ongeveer hetzelfde als het vullen van een zwembad van 25 meter. Schoenherstel vereist minder water dan de productie van nieuwe schoenen, en dus een veel minder impact op het milieu.

Voordelen van schoenherstel

Schoenherstel biedt niet alleen een reductie van CO2 uitstoot en watergebruik, maar ook andere duurzame voordelen. Het herstellen van oude schoenen in plaats van het kopen van nieuwe, helpt bij het verminderen van de hoeveelheid afval in landfills. Schoenherstel kan ook bijdragen aan het behoud van ons erfgoed, zoals historische schoenen en vintage modellen.

Conclusie

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is schoenherstel een duurzame keuze. Het herstellen van schoenen in plaats van het kopen van nieuwe, kan een significante bijdrage leveren aan de reductie van de CO2 uitstoot en het watergebruik. Tevens is het herstellen van schoenen in bijna alle gevallen vele malen goedkoper dan nieuwe aan te schaffen.